Hoofdafbeelding
 

Innovatie

De bouw is een dynamische omgeving, die volop in ontwikkeling is. Daarom zijn wij als bouwkundig experts nooit uitgeleerd. Virtual Reality, nieuwe BIM-toepassingen en generative design zijn voorbeelden van innovaties die we op de voet volgen en inmiddels onderdeel zijn van onze werkwijze. Door te blijven innoveren, helpen wij onze opdrachtgevers alles uit hun bouwprojecten te halen.

Dynamo BIM, tijdbesparend en fout vermijdend

Programmeren speelt een steeds grotere rol bij het maken van een BIM-model. Met behulp van de ‘visual programming’ tool Dynamo zijn onze modelleurs in staat zelf scripts te schrijven in BIM-software Revit, op basis van voorgeprogrammeerde ‘nodes’. Deze scripts maken het mogelijk om dagelijkse, arbeidsintensieve handelingen – zoals het controleren van coderingen en het invullen van metadata – te automatiseren. Dat bespaart veel tijd en verhoogt bovendien de kwaliteit van de informatie in het BIM-model.

4D/5D/nD

Een BIM-model is van oorsprong een 3D-model. Echter, tegenwoordig kan het BIM-model worden uitgebreid met een groeiend aantal dimensies, zodat er meerdere bronnen te raadplegen zijn. Zo biedt een 4D-model inzage in de planning van een project en geeft een 5D-model duidelijkheid over de kosten, nog voor de schop in de grond gaat. Ook 6D-, 7D- en 8D-modellen (ook wel nD-modellen) behoren tot de mogelijkheden om zaken als energieverbruik en facilitymanagement te integreren in BIM. Van den Berg Bouwkundigen heeft de expertise in huis om 4D-, 5D- en nD-modellen aan te bieden, waarin alle gewenste informatie is opgenomen.

Generative Design

Zonder menselijke invloed toch optimale ontwerpkeuzes maken voor gebouwen? Generatieve designsoftware maakt het mogelijk. Deze digitale ontwerpsoftware is in staat tal van ontwerpopties en bouwtechnische oplossingen te genereren, op basis van vooraf ingevoerde parameters en criteria. Hieruit kan vervolgens het ontwerp worden gekozen, dat het best voldoet aan de gestelde eisen. Zo halen we het maximale uit mens en machine en brengen we meer rekenkracht en snelheid in tijdens het ontwerpproces.

Visualisatie met VR en AR

Van den Berg Bouwkundigen geeft al in de ontwerpfase de best mogelijke indruk van het eindresultaat. We experimenteren met VR-technieken om ontwerpen snel en realistisch te visualiseren met behulp van een VR-bril. Hiermee wordt het mogelijk om op iedere willekeurige locatie door het gemodelleerde gebouw te lopen. Ook experimenteren we met Augmented Reality (AR), waarmee een extra digitale laag met informatie kan worden toegevoegd aan de omgeving, bijvoorbeeld via Google Glass of HoloLens. Hiermee kan op de bouwplaats informatie uit het BIM-model worden geraadpleegd, zonder gebruik te maken van tekeningen.