Belastingdienst Apeldoorn

Bouwkundig Ontwerp voor uitbreiding en renovatie datacenters

Voor de Belastingdienst zijn op twee locaties in Apeldoorn de datacenters gerenoveerd en geüpgraded. Ook is op een van de locaties nieuw energiegebouw gerealiseerd dat elektra en koeling levert. In opdracht van Heijmans Utiliteitsbouw hebben wij het Definitief Ontwerp (DO) en Uitvoeringsgereed Ontwerp (UO) gemaakt.

Uitbreiding en nieuwbouw

De Belastingdienst heeft in Apeldoorn een zogeheten twinning-datacenter: een datacenter op twee locaties. Binnen deze datacenters draaien de systemen van de Belastingdienst. Het datacenter liep tegen de grenzen aan van zijn bestaande energie- en koelingscapaciteit. De design & build opdracht omvatte de renovatie en verbouwing van de datacenter-locaties en de bouw van een nieuw energiegebouw bij een van de locaties. Het nieuwe energiegebouw levert stroom, noodstroom en koeling voor het datacenter. Ook zijn de computerzalen van het twinning-datacenter heringericht met vernieuwde koeling.

In de lucht blijven

Het doel van dit project was om twee datacenters te realiseren met een hoge mate van beschikbaarheid en betrouwbaarheid, zogenaamde tier 3-datacenters. Een tier 3-datacenter garandeert dat vervanging en onderhoud van apparatuur zonder uitval kan plaatsvinden. Bijzonder aan dit project: tijdens de uitvoering van het project moesten de operationele systemen van de Belastingdienst te allen tijde in de lucht blijven.

Definitief Ontwerp voor energiegebouw

In dit project was het bouwkundig ontwerp van het energiegebouw volledig ondergeschikt aan de (grote) installaties die erin komen te staan. Zo hebben we onder meer brede deuren toegepast. Ook hebben we speciale staalconstructies ingetekend zodat de vloer demontabel is. Zo kunnen installaties op locatie turnkey worden geplaatst. In het Definitief Ontwerp (DO) hebben we dat allemaal gemodelleerd. Het DO geeft een gedetailleerd beeld van de verschijningsvorm, constructieve opbouw en indeling van het gebouw.

Specifieke eisen voor datacenter

Een bouwkundig ontwerp maken voor een datacenter en energiegebouw is geen dagelijkse kost. Allerlei aspecten vroegen om extra aandacht. Koelen is bij dit soort projecten een essentieel onderdeel. Dat gebeurt onder meer door lucht door het gebouw heen te blazen. Bij de uitwerking van het bouwkundig model was dat een belangrijk item om rekening mee te houden. Hoe kun je bijvoorbeeld een deur veilig openen, zonder dat die vanwege de krachtige wind in je gezicht slaat? Om dat te voorkomen, draaien ze tegen de windrichting open. Ook zijn de deuren voorzien dubbele deurdrangers.

Van ontwerp naar uitvoering

Nadat het Definitief Ontwerp was vastgesteld, hebben we een Uitvoeringsgereed Ontwerp gemaakt. In het Uitvoeringsgereed Ontwerp staat alle informatie die de uitvoerders op de bouwplaats nodig hebben om het bouwwerk te kunnen maken.

 

 

Meer weten over onze bouwkundige modellen?

 

 

< Terug naar projectoverzicht

Project
Renovatie Datacenters Apeldoorn

Opdrachtgever
Heijmans Utiliteitsbouw

Programma
Renovatie en upgrade van twinning-datacenter

 
Team Bouwkundigen
Meer informatie over dit project? Team Bouwkundigen vertelt u graag meer
info@
vandenbergbouwkundigen.nl
+31 88 600 67 70
Projecten
Kantoorgebouw Zuidas Amsterdam

Bekijk project
Project afbeelding
Nieuwe wijk Parijsch in Culemborg

Bekijk project
Project afbeelding
HWC | Abdijhof

Bekijk project
Project afbeelding