Nieuwe wijk Parijsch in Culemborg

Een woonwijk met karakter: hoe pak je dat aan?

Van luxe 2-onder-1-kapwopingen tot starterswoningen. De nieuwe wijk Parijsch in Culemborg kenmerkt zich door veel variatie in woningtypes. In opdracht van Heijmans Vastgoed heeft Van den Berg Bouwkundigen de bouwkundige uitwerking gedaan voor diverse woningen.

Eén wijk met afzonderlijke kleine buurtjes

Avontuurlijk wonen, midden in de natuur. In Parijsch, een nieuwe wijk vlakbij het waterrijke natuurlandschap van Culemborg, draait het om buitenleven. Heijmans ontwikkelt er circa 1000 nieuwbouwwoningen die in een periode van 10 jaar worden gerealiseerd. Parijsch heeft allemaal verschillende buurten die samen een eenheid vormen, maar toch een eigen identiteit en signatuur hebben.

Conceptuele woningbouw

Sporthelden Oost, De Wilde Tuinen, Forteneiland Oost en Forteneiland West zijn een aantal buurten in Parijsch. In die buurten is een groot aantal woningen gerealiseerd volgens het Heijmans Woon Concept: conceptuele woningbouw die bestaat uit verschillende (gestandaardiseerde) woningtypes. In opdracht van Heijmans heeft Van den Berg Bouwkundigen de bouwkundige uitwerking gedaan voor 254 woningen in deze buurten.

Vaste kern, flexibel eindresultaat

Het Heijmans Woon Concept biedt de mogelijkheid tot veel variatie. Het brede aanbod woningtypes met een vaste kern maar een flexibele schil, zorgt ervoor dat geen huis hetzelfde is. Binnen een wijk, of zelfs straat, is het eenvoudig om te variëren. In Parijsch is dan ook gekozen voor een grote mix van woningtypes. Zo staan er onder meer moderne drielaagse woningen, traditionele of juist luxe 2-onder-1 kapwoningen, hoekwoningen, rijwoningen en XS-woningen. De filosofie: iedereen kan hier een thuis vinden. Dat maakt de wijk speels, gevarieerd en bevordert de sociale samenhang.

Project afbeelding

Van Definitief Ontwerp naar Uitvoeringsgereed Ontwerp

In eerste instantie hebben wij het ontwerp van de architect uitgewerkt in een Definitief Ontwerp (DO), dat het uitgangspunt was voor de bouwaanvraag. Vervolgens hebben we Verkoop Tekeningen (VK) opgeleverd die aspirant-kopers inzicht geven in de indeling van een woning. Tot slot hebben wij het Uitvoeringsgereed Ontwerp (UO) gemaakt, met alle informatie die uitvoerders op de bouwplaats nodig hebben om de woningen te bouwen.

Project afbeelding

Details die het verschil maken

Hoewel het bij dit project in de basis gaat om conceptwoningen, is er in het eindresultaat toch sprake van veel variatie. Een klein detail heeft soms al veel effect op de uitstraling. Een voorbeeld hiervan zijn de twintig rijwoningen in de buurt De Wilde Tuinen. Alle woningen hebben hetzelfde type baksteen maar door te variëren in het type voegwerk ontstaat er toch afwisseling. Bij deze woningen zijn twee verschillende varianten voegwerk toegepast.

Project afbeelding

Wensen van kopers verwerkt in het UO

Een uitbouw? Een dakkapel? Een andere indeling van slaapkamer inclusief bijvoorbeeld een inloopkast? Hoewel de verschillende woningtypes van het Heijmans Woon Concept het uitgangspunt waren, konden kopers voor de specifieke inrichting en indeling van hun woning kiezen uit diverse opties. Die zijn vervolgens door ons per woning verwerkt in het Uitvoeringsgereed Ontwerp.

Wat vindt de opdrachtgever?

Sporthelden Oost is een van de eerste projecten waarbij Heijmans Vastgoed samenwerkte met Van den Berg Bouwkundigen voor de bouwkundige uitwerking. Ontwikkelaar Stijn Tholhuijsen van Heijmans Vastgoed: “Voor het uitwerken van bouwkundige modellen voor het Heijmans Woon Concept werken we samen met vaste partners. Van den Berg Bouwkundigen is er één van. Het is een partij met veel bouwkundige kennis. Daarnaast is Van den Berg Bouwkundigen sterk in de communicatie, zowel met de opdrachtgever als met co-makers. In dat verband is het een grote pre dat Van den Berg Bouwkundigen altijd werkt met een 3D BIM-model. Op die manier is er een optimale afstemming met co-makers en zorg je ervoor dat alle complexe onderdelen die bij een project komen kijken precies in elkaar passen. Dat is de basis voor een goed eindresultaat.”

< Terug naar projectoverzicht

Aantal gebouwde woningen
254

Bouwtijd
2017-circa 2025

Opdrachtgever
Heijmans Vastgoed

 
Andres van der Wal
Meer informatie over dit project? Andres van der Wal vertelt u graag meer
avanderwal@
vandenbergbouwkundigen.nl
+31 6 20 52 25 18
Projecten
HWC | Abdijhof

Bekijk project
Project afbeelding
Amvest Amsterdam

Bekijk project
Project afbeelding
Atlas Theater Emmen

Bekijk project
Project afbeelding