Kade Zuid Zutphen

Van industrieterrein naar state-of-the-art woonwijk

Noorderhaven is een nieuwe woonwijk in Zutphen. Nieuwbouwplan Kade Zuid is een van de paradepaardjes van de wijk. In opdracht van Heijmans hebben wij het Definitief Ontwerp, de Verkoop Tekeningen en het Uitvoeringsgereed Ontwerp gemaakt voor Kade Zuid.

Metamorfose

Van industrieterrein naar een hoogwaardige, gevarieerde en levendige stadswijk. Deze metamorfose heeft Noorderhaven in Zutphen ondergaan. Noorderhaven grenst aan de rivier de IJssel en ligt op loopafstand van de historische binnenstad van Zutphen. In totaal komen er in deze wijk circa 1.100 woningen in alle soorten, maten en prijsklassen. Kade Zuid is een van de nieuwbouwprojecten. Kade Zuid telt 149 appartementen in vele varianten. Het gebouw is opgedeeld in woonblokken met ieder een eigen, statige entree aan de haven of de IJssel.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Kade Zuid bestaat uit een Havenzijde en IJsselzijde. Beide zijdes hebben een eigen, unieke uitstraling en een aantal bijzondere elementen. Een voorbeeld daarvan is het reliëf in het metselwerk, wat zorgt voor een levendig en speels effect. Andere eis was dat aan beide zijden de constructie waaraan de zonwering is bevestigd niet zichtbaar zou zijn. Bovendien zijn er verschillende materialen toegepast, met hun eigen specifieke kenmerken. Naast metselwerk, is bijvoorbeeld de plint aan de IJsselzijde bekleed met natuursteen.

Uitgangspunten en voorwaarden

In de DO-fase is veel tijd gestoken in de voorbereiding en afstemming met Heijmans over alle uitgangspunten en voorwaarden. Oftewel: hoe gaan we het doen om het gewenste architectonische beeld met de beeldbepalende details te realiseren? Hoeveel centimeter verspringt bijvoorbeeld het metselwerk in het borstwerk en de penanten en hoe dik gaan we de spouwmuur maken om het reliëf mogelijk te maken? En hoeveel ruimte heb je nodig in de spouwmuur om de zonwering uit het zicht te houden?

Project afbeelding

Van ontwerp naar uitvoering

Van den Berg Bouwkundigen Nederland heeft in opdracht van Heijmans Vastgoed het Definitief Ontwerp (DO), de Verkoop Tekeningen (VT) en het Uitvoeringsgereed Ontwerp (UO) voor Kade Zuid gemaakt. Het Definitief Ontwerp was de basis voor de aanvraag van de omgevingsvergunning. In het Uitvoeringsgereed Ontwerp staat alle informatie die nodig is om het ontwerp van de architecten technisch uitvoerbaar te maken.

< Terug naar projectoverzicht

Project
Noorderhaven Kade Zuid Zutphen

Bouwtijd
2019-2022

Opdrachtgever
Heijmans Vastgoed

 
Klaas Dunnink
Meer informatie over dit project? Klaas Dunnink vertelt u graag meer
kdunnink@
vandenbergbouwkundigen.nl
+31 6 51 01 64 98
Projecten
New Brooklyn Almere

Bekijk project
Project afbeelding
BunkerToren Eindhoven

Bekijk project
Project afbeelding
Vertical Amsterdam

Bekijk project
Project afbeelding