Laurentius Ziekenhuis Roermond

Uitvoeringsgereed ontwerp voor Laurentius Ziekenhuis

De uitbreiding van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond was een bijzonder project. Dat komt omdat de nieuwbouw tegen het bestaande ziekenhuis is aangebouwd. Ook moest er rekening worden gehouden met de specifieke eisen die gelden voor ziekenhuizen. Het was voor Van den Berg Bouwkundigen een mooie uitdaging om hiervoor het Uitvoeringsgereed Ontwerp te maken.  

Bouwkundig advies oud- en nieuwbouw 

De uitbreiding van een bestaand gebouw vraagt om een gedegen voorbereiding. De dragende binnenspouwbladen van de nieuwbouw zijn uitgevoerd in prefabbeton. Daarom was het tijdens de voorbereiding extra belangrijk om de constructie en de aansluiting op het bestaande ziekenhuis goed in beeld te hebben. Ander aspect om rekening mee te houden was dat het architectonisch ontwerp van de nieuwbouw voorzag in afgeronde gebouwhoeken. Dat vroeg op deze plekken om extra aandacht ten aanzien van de afmetingen van de elementen en de te hanteren stelruimte. 

Speciale eisen 

In het nieuwe gedeelte van het Laurentius Ziekenhuis zijn de meest essentiële onderdelen van een ziekenhuis gehuisvest, zoals operatiekamers, de Intensive Care en de Spoedeisende Hulp. Dit stelt specifieke bouwkundige eisen aan de inrichting van de ruimtes in het gebouw. In een operatiekamer is het bijvoorbeeld essentieel om stofophoping te voorkomen. Om die reden zijn plinten in deze ruimtes weggelaten en hebben de binnenkozijnen geen randen die uitsteken uit de wand.  

3D BIM-model 

Om ervoor te zorgen dat de eisen die gesteld worden aan het gebouw  vroegtijdig en compleet in beeld te hebben, is er voor gekozen om deze in het 3D BIM-model te verwerken. Daarnaast hebben we het BIM-model voorzien van extra informatie in de vorm van coderingen. Deze coderingen kon de aannemer gebruiken bij het maken van de (logistieke) planning. Aan de hand van deze coderingen kon de aannemer bijvoorbeeld elementen just-in-time op de bouwplaats laten leveren. 

Aan het eind van het traject hebben we het Uitvoeringsgereed Ontwerp met werktekeningen opgeleverd aan onze opdrachtgever Heijmans Utiliteit. Bijzonder aspect was dat we ook tekeningen hebben gemaakt met de gedetailleerde afwerking per ruimte. Dat hebben we gedaan omdat er met name qua kleurgebruik veel variatie was tussen de verschillende ruimtes. Door dit op werktekeningen vast te leggen, hadden de uitvoerders op de bouwplaats de gewenste afwerking per ruimte altijd binnen handbereik.   

< Terug naar projectoverzicht

Oplevering
2017 

Opdrachtgever 
Stichting Laurentius Ziekenhuis Roermond 

Architect 
Wiegerinck Architecten Arnhem B.V. 

Aannemer 
Heijmans Utiliteit 

Constructeur 
Ingenieursburo Bartels B.V (nu WSP) 

 
André Lageweg
Meer informatie over dit project? André Lageweg vertelt u graag meer
alageweg@
vandenberggroep.nl
+31 622908633
Projecten
New Brooklyn Almere

Bekijk project
Project afbeelding
Kade Zuid Zutphen

Bekijk project
Project afbeelding
BunkerToren Eindhoven

Bekijk project
Project afbeelding