Wisselspoor Utrecht

Uitvoeringsgereed Ontwerp voor appartementengebouwen

Een nieuw stukje stad: dat is Wisselspoor Utrecht. Wisselspoor is een voormalig bedrijventerrein van de NS waar vroeger treinen gefabriceerd en onderhouden werden. Het gebied wordt omgetoverd tot een nieuwe stadswijk, met een combinatie van wonen en werken. Onderdeel van Wisselspoor is de bouw van twee appartementengebouwen. In opdracht van Van Wijnen Utrecht maken wij het Uitvoeringsgereed Ontwerp (UO) voor deze gebouwen.

Verleden en heden komen samen

Vroeger stonden er allerlei werkloodsen op het terrein. Een van de kenmerken van deze werkloodsen was het sheddak: een dak dat de vorm heeft van zaagtanden. Dat historische element komt op allerlei manieren terug in een van de twee appartementengebouwen waarvoor wij het Uitvoeringsgereed Ontwerp hebben gemaakt. Zo hebben de 183 wooneenheden driehoekige balkons en is de strekmetalen gevel in reliëf uitgevoerd.

Ontwerp van de architect technisch uitvoerbaar maken

Hoe kunnen we de beoogde strekmetalen gevel bouwkundig mogelijk maken? Dat was een belangrijke vraag tijdens het maken van het Uitvoeringsgereed Ontwerp. Vooraf hebben we daarover uitvoerig gesproken met Van Wijnen Utrecht en de leverancier van de strekmetalen gevel. Wat zijn de maximale productieafmetingen? Waar maken we naden in de gevel? Zo hebben we het ontwerp van de architect bouwkundig en technisch uitvoerbaar gemaakt.

3 architecten, 1 bouwkundig model

Het andere appartementengebouw is ontworpen door drie verschillende architecten. Elke architect heeft zijn eigen esthetische accenten gelegd. Hoe kunnen we voor onze opdrachtgever generieke oplossingen bedenken om zo efficiënt en makkelijk mogelijk te kunnen bouwen, met behoud van de esthetische uitstraling die de architecten wensen? Dat was onze belangrijkste uitdaging voor dit gebouw, dat bestaat uit 288 wooneenheden.

Hoe kunnen we de bouw zo makkelijk mogelijk maken?

Wij denken actief mee om zo (kosten)efficiënt mogelijk te bouwen. Bij dit appartementengebouw zijn de kozijnen daar een voorbeeld van. Iedere architect had een eigen maat stelkozijn in gedachten. Tijdens het modelleren hebben wij één standaardmaat gehanteerd, zonder dat dat het architectonisch ontwerp verandert. Door een standaardmaat te hanteren, wordt het werk voor de leverancier makkelijker.

Kant-en-klare werktekeningen

Uiteindelijk leveren we voor beide appartementengebouw een Uitvoeringsgereed Ontwerp op aan Van Wijnen Utrecht. In dit ontwerp staat alle informatie die de uitvoerders op de bouwplaats nodig hebben om de gebouwen te bouwen, inclusief kant-en-klare werktekeningen. Het Uitvoeringsgereed Ontwerp maken we in een 3D BIM-model. Naast de aannemer kunnen ook leveranciers gebruikmaken van dit model om de informatie te vinden die zij nodig hebben.

 

 

Meer weten over onze bouwkundige modellen?

 

 

< Terug naar projectoverzicht

Project
Wisselspoor Utrecht

Opdrachtgever
Van Wijnen Utrecht

Programma
Twee appartementengebouwen

 
Team Bouwkundigen
Meer informatie over dit project? Team Bouwkundigen vertelt u graag meer
info@
vandenbergbouwkundigen.nl
+31 88 600 67 70
Projecten
Kantoorgebouw Zuidas Amsterdam

Bekijk project
Project afbeelding
Nieuwe wijk Parijsch in Culemborg

Bekijk project
Project afbeelding
Amvest Amsterdam

Bekijk project
Project afbeelding