Kantoorgebouw Rijswijk

Uitvoeringsgereed Ontwerp voor kantoorgebouw Rijswijk

56 meter lang, 107 meter hoog en 24 meter breed. Dit glazen kantoorgebouw is een landmark langs de A4 in Rijswijk. Wij hebben het Uitvoeringsgereed Ontwerp (UO) voor dit beeldbepalende gebouw gemaakt.
 

Grootste stalen gebouw van Nederland

In dit kantoorgebouw in Rijswijk is de grootste internationale organisatie die in Nederland is gevestigd. Deze organisatie is gehuisvest in het grootste stalen gebouw dat tot dusver in Nederland is gerealiseerd. Het hoofdgebouw is opgetrokken uit meer dan 10.000 ton staal. In totaal is 100.000 m2 glas toegepast in het gebouw. Ook bijzonder: het gebouw heeft een unieke dubbelwandige gevel met een onderlinge afstand van 8 meter. In totaal zijn er 960 glaselementen toegepast in de gevel.
 

Uitvoeringsgereed Ontwerp in een 3D BIM-model

Van het Definitief Ontwerp dat er al lag hebben wij samen met de opdrachtgever een Uitvoeringsgereed Ontwerp gemaakt. Het Uitvoeringsgereed Ontwerp hebben wij uitgewerkt in een 3D BIM-model. Het 3D BIM-model was de basis voor het IFC-model voor gebruik op de bouwplaats en 2D-werktekeningen. Een van de grote voordelen van een 3D BIM-model is dat alle informatie op één centrale plek staat. Ook bijvoorbeeld (onder)aannemers en leveranciers kunnen uit het 3D BIM-model de informatie halen die zij nodig hebben. Zo zijn aan de hand van het BIM-model prefab-modules ontwikkeld die kant-en-klaar zijn aangeleverd en op locatie zijn geassembleerd.
 

Clashes oplossen in 3D-model

Ander voordeel van een 3D BIM-model is dat we hiermee heel goed clashes kunnen signaleren. Zo zagen we tijdens het modelleren dat de balkondekken aan de kopse kant niet helemaal konden aansluiten op het gebouw zoals in het ontwerp was bedacht. In overleg met de opdrachtgever hebben we daar een oplossing voor gevonden. Hetzelfde gold voor de toegangsdeuren naar de onderhoudsschacht. Op sommige plekken blokkeerde een diagonale stalen ligger (deels) een toegangsdeur. Ook voor deze clash hebben we een oplossing aangedragen.
 

Uniek project

De nieuwbouw is in 2018 geopend. Naast de eigentijdse architectuur, zijn er nog een aantal bijzondere elementen die dit tot een uniek project maken. Zo wordt het gebouw omringd door een grote waterpartij. De entree is lager gesitueerd dan het wateroppervlak. Daardoor lijkt het alsof je door het water de entree van het nieuwe gebouw binnenwandelt. Wij zijn er trots op dat we een bijdrage hebben mogen leveren aan de realisatie van deze eyecatcher!

 

 

Meer weten over onze bouwkundige modellen?

 

 

< Terug naar projectoverzicht

Locatie
Rijswijk

Programma
Kantoorgebouw


Bouwtijd
2014-2021

 
Team Bouwkundigen
Meer informatie over dit project? Team Bouwkundigen vertelt u graag meer
info@
vandenbergbouwkundigen.nl
+31 88 600 67 70
Projecten
Kantoorgebouw Zuidas Amsterdam

Bekijk project
Project afbeelding
Nieuwe wijk Parijsch in Culemborg

Bekijk project
Project afbeelding
HWC | Abdijhof

Bekijk project
Project afbeelding