Valley Amsterdam

Een nieuw icoon met een bijzondere gevel

Wat een eyecatcher! Het hart van de Amsterdamse Zuidas is verrijkt met Valley: een woon- en kantoortoren met een bijzondere uitstraling. De gevel is een van de beeldbepalende elementen. In opdracht van Kolen Keramiek en Natuursteen hebben wij het productiemodel gemaakt voor de natuursteen gevels.

Nieuw icoon voor skyline Amsterdam

Valley speelt een belangrijke rol in de transformatie van de Amsterdamse Zuidas tot een bruisend stadsdeel. Naast het onderscheidende ontwerp, combineert Valley diverse functies. In de drie torens zijn woningen, kantoren, een ondergrondse parkeergarage, winkels en horeca gevestigd. Tussen de torens ligt een openbare binnentuin.

Gevel draagt bij aan uniek karakter

Valley is in alle opzichten een bijzonder gebouw. Zo hebben alle appartementen in de drie woontorens een eigen vorm. Ander bijzonder kenmerk: de beplanting op en tussen de drie torens van dit nieuwe Zuidas-icoon zorgt voor een groene uitstraling. Ook de gevel van Valley draagt bij aan het unieke karakter. Die is afgewerkt met zandkleurig natuursteen.

50.000 unieke natuurstenen

In opdracht van Kolen Keramiek en Natuursteen hebben wij elke steen gemodelleerd in een 3D BIM-model met Revit software. De gevel telt ruim 50.000 natuurstenen. En hoewel het misschien optisch lijkt alsof alle stenen hetzelfde zijn, is dat niet het geval. Sterker nog: bijna elke steen is uniek. Dat heeft te maken met de bevestiging. Elke steen is met ankers vastgezet aan een achterconstructie. Door de bijzondere vormgeving van Valley verschilt de precieze plek van de bevestigingsankers per steen. Daarnaast moest rekening gehouden worden met allerlei andere zaken, zoals lichtpunten en de regenwaterafvoer.

Project afbeelding

Precies de juiste volgorde

Op basis van het 3D BIM-model hebben we 2D-productietekeningen opgeleverd. Aan de hand van deze productietekeningen zijn de stenen in een fabriek in Spanje op maat gezaagd. De natuurstenen zijn vervolgens op volgorde van montage in kratten gezet en naar Amsterdam gebracht. Elke steen heeft een unieke code, zodat de uitvoerders op de bouwplaats precies wisten welke steen op welke plek moest komen.

Project afbeelding

Uitdagend project, fantastisch resultaat

Waar zit een afschuining aan de steen? Waar zit de zaagsnede? Waar moet het gaatje komen om het anker aan vast te maken? Hoe sluit de gevelsteen precies aan op een kozijn? Met deze, en talloze andere aspecten, moest rekening gehouden worden bij het modelleren. Dat maakt het tot een uniek, niet alledaags project met een fantastisch eindresultaat. We zijn er trots op dat we dit hebben mogen maken en een bijdrage hebben geleverd aan dit iconische gebouw.

< Terug naar projectoverzicht

Project
Valley Amsterdam

Bouwtijd
2017-2021

Opdrachtgever
Kolen Keramiek en Natuursteen

 
Andres van der Wal
Meer informatie over dit project? Andres van der Wal vertelt u graag meer
avanderwal@
vandenbergbouwkundigen.nl
+31 6 20 52 25 18
Projecten
Laurentius Ziekenhuis Roermond

Bekijk project
Project afbeelding