Vertical Amsterdam

Nieuwe blikvanger in Amsterdam Sloterdijk.

Aan de skyline van Amsterdam is een bijzonder gebouw toegevoegd. Amsterdam VERTICAL is een nieuwe blikvanger in Amsterdam Sloterdijk. In opdracht van Heijmans hebben wij het Uitvoeringsgereed Ontwerp (UO) gemaakt.

79 meter hoog

VERTICAL is een nieuw icoon in Amsterdam Sloterdijk. VERTICAL bestaat uit 168 woningen, shared living spaces en ruim 800 m2 aan commerciële ruimtes. Die zijn verdeeld over 3 deelgebieden: West, East & Center. East is met 79 meter de hoogste toren. Dit gebouw telt 112 appartementen en maisonnettes. De laagbouw met woontoren bestaat uit 14 stads- en tuinloftwoningen en 42 appartementen.

Uitvoeringsgereed Ontwerp

Amsterdam VERTICAL bestond uit twee fases. Fase 1 betrof de hoge toren en de parkeerkelder; fase 2 de lage toren met de tussenwoningen. Voor beide fases hebben we het Uitvoeringsgereed Ontwerp (UO) gemaakt. Hiermee hebben we het ontwerp van de architecten technisch uitvoerbaar gemaakt. Het was voor ons een mooie uitdaging om een bijdrage te mogen leveren aan dit bijzondere project!

Veel afwisseling in materiaalgebruik

Een van de bijzondere aspecten is dat VERTICAL door verschillende architecten is ontworpen. Aan de East-toren is bijvoorbeeld door vier architecten gewerkt. Het resultaat: veel afwisseling in het design en het materiaalgebruik. Een goed voorbeeld daarvan is de gevel in het onderste gedeelte van de East-toren, dat door drie verschillende architecten is ontworpen. Een deel van de gevel bestaat uit metselwerk met dunne stenen, een ander deel uit gekeimde stenen en weer een ander deel is vliesgevel en prefab betongevel.

Project afbeelding

Generieke bouwmethode

Hoewel VERTICAL zich in alle opzichten kenmerkt door veel afwisseling, hebben we in ons bouwkundig advies ook zoveel mogelijk gezocht naar een gemene deler. Oftewel: een bouwmethode die zo generiek mogelijk gebruikt kan worden. Hoe hoger namelijk de repetitie, hoe lager de kosten.

Project afbeelding

Meedenken en adviseren

Ook hebben we meegedacht en advies gegeven. Een voorbeeld daarvan was de beoogde oplossing voor meterkasten. In fase 2 waren meterkasten voorzien met bovenpanelen, in een gang met een gestuct plafond. Het gevolg daarvan zou zijn dat het bovenpaneel vóór de wand uitsteekt. Voor een stukadoor zou het een hele opgave zijn om dat netjes en strak af te werken. Op ons advies is dat opgelost door te kiezen voor een metul-stud-wand, waardoor er één rechte lijn ontstaat.

Oplossingen voor grote en kleine uitdagingen

Hoe zorgen we ervoor dat het gat in de HSB-wand precies matcht met de afmetingen van het kozijn dat er in geplaatst moet worden? Hoe passen we de beeldbepalende geveltuinen constructief in? Hoe kunnen we voldoen aan de wensen van de (telecom)provider om in elke woning een eigen installatiekast te plaatsen? Het is slechts een greep uit de vele uitdagingen die tijdens het uitwerken van het Uitvoeringsgereed Ontwerp op ons pad kwamen. In combinatie met de complexiteit van hoogbouw was dit voor ons een bijzonder project!

< Terug naar projectoverzicht

Project
VERTICAL Amsterdam

Bouwtijd
2019-2022

Opdrachtgever
Heijmans

 
André Lageweg
Meer informatie over dit project? André Lageweg vertelt u graag meer
alageweg@
vandenberggroep.nl
+31 622908633
Projecten
New Brooklyn Almere

Bekijk project
Project afbeelding
Kade Zuid Zutphen

Bekijk project
Project afbeelding
BunkerToren Eindhoven

Bekijk project
Project afbeelding