Hoofdafbeelding
 

Wat is Scan2BIM?

Wilt u een bestaand gebouw verbouwen of uitbreiden? Dan is het essentieel dat de bestaande situatie tot in detail in bekend is. Vaak is dat echter niet het geval. Bouwtekeningen uit het verleden zijn niet meer beschikbaar of komen niet meer overeen met de actuele situatie. Scan2BIM maakt het mogelijk om de bestaande situatie snel en accuraat vast te leggen.

Hoe werkt Scan2BIM?

Bestaand vastgoed vastleggen kan eenvoudig met een 3D-scanner. Een 3D-scanner meet het exterieur van een gebouw of een inpandige ruimte met miljoenen laserpuntjes. De meetpunten vormen gezamenlijk een point cloud. Een point cloud geeft een 360 graden nauwkeurige weergave van de daadwerkelijke situatie.

Wat levert Scan2BIM op?

Scan2BIM maakt de bestaande situatie van een gebouw inzichtelijk en geeft een compleet beeld van de binnen- en buitenkant. Hoe groot is een gebouw? Hoe dik zijn de wanden? Waar zitten de ramen en deuren? Die informatie gebruiken wij vervolgens als basis om de uitbreiding of verbouwing te modelleren in een Bouw Informatie Model: een virtuele weergave van het bouwproject. In een BIM-model staat alle informatie die nodig is om de uitbreiding of verbouwing uit te kunnen voeren.

In welke fase van een bouwkundig proces komt Scan2BIM van pas?

Scan2BIM komt het meeste van pas aan het begin van een traject voor de verbouw of uitbreiding van een gebouw. Om een uitbreiding of verbouwing bouwkundig mogelijk te maken, is het namelijk eerst zaak om de bestaande situatie volledig in kaart te hebben. Ook tijdens de uitvoering van een project kan Scan2BIM waardevol zijn. Als bijvoorbeeld (systeem)plafonds en wanden zijn gesloopt, is de constructie van een gebouw letterlijk goed zichtbaar. Dat is een goed moment om te kijken of de daadwerkelijke situatie overeenkomt met wat er in het bouwkundig model staat.

Welke projecten lenen zich voor Scan2BIM?

In principe kan elke woning en elk gebouw worden vastgelegd met Scan2BIM. Scan2BIM komt het meest van pas bij projecten met een bepaalde schaalgrootte en/of bouwkundige complexiteit. In zijn algemeenheid geldt: hoe meer geprefabriceerde elementen in een bouwplan worden gebruikt, hoe nuttiger het is om eerst de bestaande situatie in kaart te brengen met Scan2BIM. Zo kunnen prefab-onderdelen precies op maat worden gemaakt zodat ze perfect aansluiten op de bestaande situatie. Ook als een gebouw constructief complex in elkaar zit, is het handig om eerst een gedetailleerde scan te maken. Zo kan de uitbreiding perfect aansluiten op de bestaande situatie.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Van den Berg Bouwkundigen ontwikkelt 3D BIM-modellen voor de woningbouw en utiliteitsbouw. Wij werken veelal in opdracht van aannemers, architecten en vastgoedeigenaren en ontwikkelaars. Heeft u interesse om een gebouw in beeld te brengen met Scan2BIM? Neem contact met ons op.

Meer weten over Scan2BIM?

Kijk hier