Hoofdafbeelding
 

Wat zijn de voordelen van een BIM?

Verreweg de meeste bouwprojecten voor woningbouw en utiliteitsbouw modelleren wij in een 3D BIM-model. Een BIM-model biedt diverse voordelen. We lichten graag 3 pluspunten uit.

1. Voorkom clashes

BIM is een afkorting van Bouw Informatie Model. In een 3D BIM-model staat alle informatie die nodig is om een gebouw te kunnen bouwen. In het BIM-model wisselen architect, adviseurs, aannemer, installateur, toeleveranciers en andere betrokken partijen onderling informatie uit en importeren projectpartners hun aspectmodellen. Alle informatie staat dus op één centrale plek. Een van de grote voordelen is dat we in een BIM-model clashes tussen aspectmodellen in een vroegtijdig stadium kunnen signaleren en oplossen. Dat voorkomt tijdrovende vertragingen in een later stadium.

2. Stuur eenvoudig co-makers aan

De informatie in een BIM-model kan worden gebruikt voor de werkvoorbereiding en calculatie. Op basis van de informatie uit het BIM-model kan een aannemer co-makers aansturen. Met een paar muisklikken is alle informatie inzichtelijk die een leverancier en/of onderaannemer moet weten, zoals de oppervlakte van wanden, vloeren en plafonds.

3. Duidelijk inzicht in de kosten

Het BIM-model kan als basis dienen voor kostencalculaties. Kosten kunnen worden opgenomen in het BIM-model of worden berekend aan de hand van de informatie uit het model. Dat kan op verschillende momenten tijdens het proces, zodat er op elk gewenst moment inzicht is in de kosten. Omdat alle relevante informatie in het model staat, kan een calculator snel en eenvoudig de gewenste informatie uit het model halen en dus efficiënter werken.

Meer weten over BIM?

Lees meer.