Hoofdafbeelding
 

Cor Sleurink: 45 jaar in dienst

17-10-2023

Cor, kun je je 16 oktober 1978 nog herinneren?
“Dat was mijn eerste werkdag. Ik was toen 16 jaar en had net mijn timmerdiploma gehaald bij de LTS in Kampen. Ik was net begonnen met een vervolgopleiding tot metselaar, maar toen belde Klaas van den Berg senior naar school. Klaas vroeg aan mijn docent of er iemand was die bij hem klusjes op kantoor wilde doen, zoals afdrukken maken en archiveren. De docent dacht aan mij en dat leek mij inderdaad wel wat. Zo ben ik er ingerold.”

Hoe ben je uiteindelijk bouwkundig tekenaar geworden?
“Na een paar jaar kreeg ik de kans om te leren tekenen. Dat begon met plattegronden en gevels van woningen. Overdag werkte ik bij Van den Berg, in de avonduren volgde ik een opleiding tot bouwkundig tekenaar. Na 6 jaar was ik omgeschoold van timmerman naar gediplomeerd bouwkundig tekenaar.”

Wat vind je het leukste aan je vak?
“Ik heb altijd vooral woningbouwprojecten gedaan. Van ontwerp naar bouwaanvraag- en uitvoeringstekeningen. Het leuke daarvan vind ik dat iets wat op de tekentafel ligt, uiteindelijk echt gebouwd en bewoond wordt. Maar ook aan andere projecten heb ik met plezier gewerkt. Zo fiets ik nog vaak langs een school in Kampen die door ons is getekend, dat blijft leuk om te zien.”

Je hebt in al die jaren veel veranderingen meegemaakt. Wat is je het meest bijgebleven?
“De eerste 20 jaar tekenden we alles op een tekentafel met de hand. In de jaren ’90 gingen we met de computer tekenen. Eerst in 2D en nu gebeurt alles in 3D. Tegenwoordig houd ik me vooral bezig met het maken van berekeningen. Denk aan bouwbesluitberekeningen en BENG-berekeningen om te berekenen of een woning of gebouw voldoet aan de eisen die aan de energieprestaties zijn gesteld.”

45 jaar bij dezelfde werkgever is bijzonder. Hoe kijk je hier op terug?
“45 jaar geleden ben ik begonnen in het kantoor in IJsselmuiden en hier zit ik nog steeds. Ik heb er geen moment spijt van gehad dat ik mijn metselopleiding heb afgebroken om hier aan de slag te gaan. Ik heb hier altijd met plezier gewerkt. Je werkt hier aan mooie projecten, krijgt de ruimte om initiatief te nemen en hebt vrijheid in de uitvoering van je werk.”