Hoofdafbeelding
 

Evert Vorderman 40 jaar in dienst

28-06-2023

Evert, kun je je eerste dag nog herinneren?
“In april 1983 ben ik begonnen bij Van den Berg als tekenaar. Eerst via een uitzendbureau en op 15 augustus ‘83 ben ik door Klaas van den Berg senior aangenomen. In die tijd waren we met 8 man en deden we vooral woningbouw. Op een gegeven moment wilde ik graag meer dan alleen tekenen. Toen ben ik projectleider geworden. Dan ben je er veel op uit en heb je ook veel contact met opdrachtgevers en aannemers. Weer later ben ik ook directievoering erbij gaan doen.”

Wat is in al die jaren de grootste verandering geweest?
“De digitalisering. Tekenen is modelleren geworden. Toen ik hier begon, tekenden we met potlood en tekenpen. In de jaren ’90 deed de computer zijn intrede. Tegenwoordig wordt alles tot op de millimeter nauwkeurig gemodelleerd in een 3D BIM-model. De digitalisering heeft het werk makkelijker gemaakt. Als er vroeger een fout in een tekening zat, kwamen ze daar tijdens de bouw achter en moest je het dan oplossen. Nu kun je clashes of problemen al zien in het BIM-model en oplossen. Alle informatie die nodig is om een gebouw of woning te bouwen, kan uit één model worden gehaald en wijzigingen kunnen meteen worden doorgevoerd.”

Welke projecten zijn je bijgebleven?
“Natuurlijk is elk project uniek, maar sommige projecten zijn extra bijzonder. In de zomer van 2001 was het veilingcomplex in IJsselmuiden na een brand volledig verwoest. De eigenaar meldde zich bij ons en zei dat hij in januari een nieuwe hal wilde hebben. Samen hebben we toen de schouders eronder gezet om in vijf maanden een nieuwe hal te tekenen en neer te zetten. En het lukte: de hal werd op 31 december opgeleverd. Het zijn mooie dingen om dat in zo’n kort tijdsbestek voor elkaar te krijgen.”

Zijn er meer bijzondere projecten?
“De bouwstroom op de Veluwe en in Salland in de jaren ’90 was ook een bijzonder project. Samen met 5 woningbouwverenigingen en een aannemer ontwikkelden en bouwden we sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen. In een periode van 5 jaar hebben we zo’n 600 woningen gebouwd in meerdere gemeenten op de Veluwe en in Salland. Het bijzondere aan dit project was de samenwerking met de 5 verschillende woningcorporaties. Zo’n samenwerking zie je niet vaak. Extra mooi is dat we hierdoor ook een bijdrage leverden aan de beschikbaarheid van betaalbare woningen voor mensen met een smalle beurs.”

Waar heb je het meeste plezier aan beleefd?
“Het leukste is om in samenwerking met de opdrachtgevers, aannemers, installateurs en architect iets te bedenken dat esthetisch en bouwtechnisch goed is én binnen het budget past. Soms is het best puzzelen om met een project binnen het bouwbudget te blijven met de gewenste uitstraling. Als dat dan is gelukt en je met elkaar bij de oplevering van een project staat, geeft dat een goed gevoel.”

Dit jaar mag je met pensioen. Weet je al wat je met je vrije tijd gaat doen?
“9 september is mijn officiële AOW-datum, maar dan zal ik nog niet weg zijn. Ik ben nu bezig om het stokje over te dragen aan mijn opvolger Harold Ruiter. Het komende jaar maak ik een aantal lopende projecten af en draag ik andere werkzaamheden over. Ik ben eigenlijk nog niet bezig met mijn pensioen. Dat komt ook omdat ik hier altijd met plezier heb gewerkt. Bij Van den Berg is een fijne werksfeer en kan ik altijd goed mijn ei kwijt.”