Hoofdafbeelding
 

Wat is de doorlooptijd van een bouwkundig project?

Van idee naar oplevering van een bouwkundig project vergt de nodige tijd. Hoeveel precies, verschilt per project. Bij elk bouwproject zijn in hoofdlijnen een aantal factoren van invloed op de doorlooptijd. We zetten er een aantal op een rij.

Wat is de omvang het project?

Het spreekt voor zich dat de projectomvang een belangrijke factor is. Gaat het om een gebouw met tien appartementen of een project met tweehonderd grondgebonden woningen? Ook in de utiliteitsbouw heeft elk nieuwbouwproject zijn eigen specifieke omvang en unieke kenmerken.

Dus hoe groter een project, hoe langer de doorlooptijd?

Het is niet per se zo dat de omvang van het project dé allesbepalende factor is voor de doorlooptijd. Bij de uitwerking van een ontwerp van de architect naar een technisch uitvoerbaar bouwkundig model, spelen ook andere zaken een rol, zoals de repetitiefactor. Oftewel: zijn alle woningen hetzelfde, of zijn er juist veel verschillen? Hetzelfde geldt voor het ontwerp van bijvoorbeeld een nieuw kantoor, ziekenhuis of hotel. In zijn algemeenheid geldt: hoe hoger de repetitiefactor, des te sneller kan een bouwkundig model worden opgeleverd en des te korter is de doorlooptijd.

Welke bouwkundige fases worden doorlopen?

Een bouwkundig adviesbureau komt in beeld als het Voorlopig Ontwerp is vastgesteld. Dat moet worden uitgewerkt naar een Definitief Ontwerp, Technisch Ontwerp en uiteindelijk Uitvoeringsgereed Ontwerp om het ontwerp technisch uitvoerbaar te maken. Soms moeten er ook Verkoop Tekeningen worden gemaakt zodat een aspirant-koper van een nieuwbouwwoning of appartement kan zien wat hij koopt. Voor ons als bouwkundig adviesbureau is de doorlooptijd afhankelijk van de bouwkundige fases die wij moeten uitwerken. Maken wij een Definitief Ontwerp, Technisch Ontwerp én Uitvoeringsgereed Ontwerp? Of maken we alleen het Uitvoeringsgereed Ontwerp?

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Van den Berg Bouwkundigen ontwikkelt 3D BIM-modellen voor de woningbouw en utiliteitsbouw. Wij werken veelal in opdracht van aannemers, architecten en vastgoedeigenaren en ontwikkelaars. Heeft u interesse in onze diensten voor uw bouwkundig project? Neem contact met ons op.