Aan iconische plekken geen gebrek in Eindhoven. Met de BunkerToren is een nieuwe hotspot aan dit rijtje toegevoegd. De BunkerToren combineert wonen, werken en ontspanning. In opdracht van Kolen Keramiek en Natuursteen hebben wij het productiemodel gemaakt voor de beeldbepalende natuursteen gevelelementen.
Bijzonder gebouw, bijzondere plek, bijzondere geschiedenis. Dat geldt voor de BunkerToren. De basis is de Bunker, een begrip in Eindhoven. Dit was voor vele generaties studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hét studentencentrum. De bestaande Bunker is gerenoveerd en uitgebreid met een 100 meter hoge woontoren met 32 verdiepingen. Daarmee is de BunkerToren een belangrijke toevoeging aan de skyline van Eindhoven.
De BunkerToren vormt het scharnierpunt tussen de binnenstad en de campus van de Technische Universiteit Eindhoven. De BunkerToren combineert verschillende functies. De woontoren bestaat uit ruim 200 appartementen. Op de begane grond en de eerste verdieping bevinden zich kantoorruimtes. In de BunkerToren is ook een grand café gevestigd waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.
In de uitstraling van BunkerToren speelt de natuursteen gevel een belangrijke rol. Bij het ontwerp van de woontoren heeft de architect aansluiting gezocht bij het ontwerp van de bestaande Bunker, waar veel ruw beton is toegepast. Gebruik van granietmarmer met een ruige ‘tekening’ past bij het ruwe beton.
In opdracht van Kolen Keramiek en Natuursteen, en in samenwerking met LomaxSystems, maakten wij een 3D BIM-model voor de natuursteen gevel en de aluminium achterconstructie waaraan de natuurstenen zijn vastgezet. Hoewel het misschien lijkt alsof elke gevelsteen hetzelfde is, is dit in de praktijk niet zo. Elke natuursteen is met ankers vastgezet aan de aluminium achterconstructie die aan het gebouw is gemonteerd. De achterconstructie is echter niet overal hetzelfde. Dat betekent dat de exacte positie van de bevestigingsankers per steen verschilt. Ook variëren de gevels op sommige verdiepingen in lengte en hoogte, waardoor onder meer de hoekstenen verschillen qua maatvoering.
Naast het ontwerp van het gebouw, moesten we bij het modelleren ook met allerlei andere zaken rekening houden. Denk aan de aansluiting met balkons, lichtpunten, de regenwaterafvoer, de hellingshoek van vensterbanken en tal van andere zaken. Elke steen, ruim 30.000 in totaal, is gemodelleerd in een 3D BIM-model in Revit software. Dit model was het uitgangspunt voor de 2D productietekeningen, op basis waarvan de natuurstenen zijn geproduceerd, en de montagetekeningen voor de uitvoerders op de bouwplaats.
De gevelbanden van elke verdieping wekken de indruk dat alle natuurstenen één geheel vormen. Precies zoals het hoort. Toch is dat qua constructie niet zo. Dat zit zo: iedere gevelband bestaat uit verschillende gevelelementen. Elk gevelelement telt vier natuurstenen. Extra uitdaging: de aluminium achterconstructie en de natuurstenen zijn op de bouwplaats op het gevelelement bevestigd. Dat gebeurde op de grond, waarna het gevelelement met een kraan op de plaats van bestemming is gehesen en gemonteerd. Tussen twee gevelelementen is vervolgens een natuursteen geplaatst die de gevelelementen optisch met elkaar verbindt. Om dat op een goede manier te doen, moesten de twee gevelelementen precies de juiste afstand hebben tot elkaar. Tijdens het modelleren hebben we veel aandacht besteed om dat op een goede manier voor elkaar te krijgen, ook rekening houdend met de stelruimte en de benodigde achterconstructie voor de tussenliggende gevelsteen.
Door de aard, omvang en complexiteit was dit in alle opzichten een bijzonder project. We zijn blij dat we een bijdrage hebben mogen leveren aan deze nieuwe eyecatcher voor Eindhoven.
Project
BunkerToren
Bouwtijd
2019-2022
Opdrachtgever
Kolen Keramiek en Natuursteen