Hoofdafbeelding
 

BENG

Hoe energiezuinig is een woning? Een energielabel laat dat zien. Van den Berg Bouwkundigen beschikt over de expertise om energieprestaties van nieuwbouwwoningen te berekenen.

Eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG)

Voor alle nieuwbouw geldt dat aanvragen voor een omgevingsvergunning sinds 1 januari 2021 moeten voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). De bepaling van de energieprestatie van gebouwen is voor Nederland vastgesteld in NTA 8800, de rekenmethode voor de bepaling van de energieprestatie van gebouwen.

EP-W/D adviseur

Onze gespecialiseerde medewerkers zijn gediplomeerd EP-W/D adviseur. Dat betekent dat we energieprestaties van woningen kunnen berekenen. Hoe lager de EPC-waarde (Energie Prestatie Coëfficiënt), hoe energiezuiniger de woning is. Op basis van de berekeningen kunnen we beoordelen of nieuwbouwwoningen voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). De nieuwbouweisen, uitgedrukt in BENG 1,2 en 3, worden getoetst aan de energieprestatie-indicatoren:

  • Energiebehoefte (EP1)
  • Primair fossiel energiegebruik (EP2)
  • Aandeel hernieuwbare energie (EP3)

Database EP-Online

De energieprestatieberekening wordt geregistreerd in de landelijke database EP-Online. Naast energieprestatieberekeningen voor nieuw te bouwen woningen, kunnen we ook controleren of een opgeleverde nieuwbouwwoning daadwerkelijk aan de energieprestaties voldoet die vooraf zijn bepaald.